Георги Балабанов: Тенисът е шах в движение, трябва бързо да взимаш решения

Георги Балабанов е най-новият шампион в Интерактив тенис. Преди дни той спечели титлата в Десетия вечерен турнир, ITL 125, в Софийски тенис клуб. Това беше второто му състезание след тенис ваканцията през лятото в Green Life Beach Sozopol, и той триумфира като победител. Георги играе активно едва от 8 месеца, но вече отива да мери сили със средно напредналите.

 

-          Честита първа титла в Интерактив тенис! Как се запали по тениса?

-          За пръв път хванах ракета преди 8 години, но доста несериозно. Дотогава бях играл тенис на маса и мислих, че знам всичко. Започнах да играя директно мачове на точки и не се получи особено добре. Тогава нямах време и играех тенис на корт не повече от 2 пъти в месеца. Така продължих около пет години. От осем месеца обаче започнах да играя активно. Старая се да имам по три тренировки на седмица – една с добър спаринг аматьор или треньор, една каре и една на сингъл. И сега виждам, че ако искаш да напредваш, това се случва когато играеш редовно и с правилните хора.

-          Как реши да се включиш в турнирите на Интерактив тенис?

-          Искам да благодаря на мениджъра на Интерактив тенис и Уикенд тур Ивайло Цанков, защото неговата инициатива е уникална възможност аматьори от цялата страна да се запознават, да мерят сили и да създават нови приятелства. Първото ми състезание беше тенис ваканцията в Green Life Resort, където играх с много интересни играчи и с голяма част от тях ще продължа да играя и извън тези турнири. Това е страхотна инициатива и за да съществува е изисквала много усилия. Когато държавата не мисли за подобни състезания е полезно да има хора като Ивчо, които да ни обединяват и да ни дават възможност да се запознаваме с нови хора и да създаваме нови приятелства. И всичко това се случва заради любовта на всички нас към тениса.

-          Какво се оказа, каква е разликата да играеш редовно и на турнири, и веднъж в седмицата?

-          Сега разбирам колко са ми били сбъркани всички удари, че ми е липсвала стратегия и че всичко е било загуба на време. Старая се да усъвършенствам играта си и да преценявам слабите места на опонентите ми. Форматът на турнира те принуждава да взимаш решения много бързо. За мен тенисът е шах в движение, игра за умни и интелигентни хора. Вечерните турнири ти помагат да свикнеш с напрежението и да намираш бързо противодействие на противника.

-          Ще участваш ли в по-горните категории на Интерактив тенис?

-          Нямам избор. След като спечелих турнир от категория 125 вече съм с рейтинг 8 и според правилника на лигата трябва да играя в 250. Наясно съм, че не трябва да се надценявам и всичко трябва да става постепенно. Затова няма да скоча при напредналите, а отивам при средно напредналите. Когато спечеля 250, ще мина на по-горно ниво. Ще участвам и в Уикенд тур, който е забавно състезание. Мачовете са страхотни и са съчетани с релакс. Турнирите се провеждат в едни от най-хубавите места в България. Ваканцията в Green Live беше първият ми турнир изобщо. Там намерих много нови приятели, с които и в момента играя с огромно удоволствие.

-          Като кой играч искаш да станеш след пет години, когато станеш перфектен тенисист?

-          Симпатизирам на играта на Джокович. Смятам, че всички тенисисти в топ 100 нямат проблеми с техническата част от изпълненията на ударите, те могат да правят всичко на корта. Единствената разлика е в психиката им. С най-добри показатели на психика, концентрация и желание за победа е Джокович. Бих се радвал поне малко играта ми да наподобява на неговата – както технически, така и психически.

-          Кога ще започнеш да биеш брат ти Ненчо Балабанов на тенис?
Постоянно играем и имаме супер завързани мачове. Засега резултатът ни е равен, което е страхотно предизвикателство. Той играе много повече от мен. Физически е подготвен страхотно. Всеки наш мач е като празник – има публика, хора го чакат за автографи. Веднъж бие той, веднъж аз . И двамата напредваме бързо и се надявам да започна да го бия по-често.

Партньори

Домакини