Стефан Божинов: Най-силните ми оръжия са форхендът и инатът

Стефан Божинов е последният шампион на Уикенд тур за 2020 година. Той спечели титлата на сингъл мъже в Hot Springs Open, като това беше второто му участие във веригата след Sandanski Open II 2020. Стефан е от София, на 35 години, женен с 2 деца. Работи във фармацията, играе тенис от 7-годишен. Ето какво каза той за страстта си към тениса, за семейството и за Уикенд тур след като триумфира в Баня:

 

-          Честита победа в Уикенд тур! Спечели купата на сингъл мъже от второто си участие във веригата. Изненада ли те това?

-          Много се надявах да спечеля първото място и затова отидох в Баня. Това ми беше целта и се радвам, че се получи. Очаквах най-малко полуфинал, а изпълних програмата-максимум. Нивото на турнира в Сандански може би беше малко по-високо, където стигнах до полуфинал на двойки мъже и отпаднах на осминафиналите на сингъл. Но и в Hot Springs Open имаше сериозни играчи. За аматьори нивото на тениса е много добро. По пътя към първото място имах няколко трудни мача и няколко не чак толкова трудни. Съперниците ми бяха непознати, защото не участвам във вечерните турнири на Интерактив тенис. Твърде зает съм, а вечер се старая да съм със семейството си.

-          Кое е най-силното ти оръжие, с което печелиш?

-          Играя тенис от малък, от 7-годишен. Баща ми искаше да ме научи и скоро ще станат 30 години откакто играя. Винаги съм се занимавал на аматьорско ниво, а най-силните ми оръжия са форхендът и инатът. Инатът се проявява най-вече когато имам противник, който искам да победя. Тогава ставам много упорит. Понякога обаче решавам, че мачът няма да го спечеля или не е толкова важен, и губя. Така изпускам срещи с противници, които мога да победя сравнително лесно.

-          Какви са впечатленията ти от Уикенд тур?

-          Играя на турнири от 2-3 години, преди това поддържах форма с приятели и с моя треньор. За веригата разбрах от мой близък, с който играя от време на време. И двамата сме семейни, и той сподели, че се отразява много добре да отидеш с жената и децата на подобно състезание. Те имат какво да правят, и тенисът не пречи, както е в един обикновен турнирен ден. Цялото ни семейство е много доволно от прекарването и в Баня, и в Сандански. Със сигурност пак ще се включим. Чакам календара за следващата година, за да си избера дестинация.

-          Кой е любимият ти тенисист и прилича ли твоята игра на неговата?

-          От големите играчи днес най-симпатичен ми е Роджър Федерер. Моят стил е атакуващ, предпочитам агресивния тенис и интензивната игра. Не ми харесват балоните и дългите разигравания. Мачовете ми са бързи, дори и когато са с много геймове. Опитвам играта ми да прилича на тази на Федерер, но ако кажа, че е така, ще е самонадеяно. Ако кажа, че не е така, ще се подценя. Така че е нещо по средата.

-          Пречи ли тенисът на семейния живот?

-          Много зависи от половинката. В моя случай няма проблеми, но имам доста познати, за които спортът създава дискомфорт. Аз се старая да балансирам, така че Уикенд тур е добра възможност за това.

-          Значи ще останеш верен на тениса и на Уикенд тур?

-          Радвам се, че тенисът се развива все повече. Създават се много клубове, много хора започват да играят. Кортовете са пълни и това ме радва, защото е хубава игра. Трябва да има повече организации като Уикенд тур: всичко е направено с мисъл. Това не е просто състезание, след което нищо не следва. Турнирите са добре организирани и структурирани, и със сигурност се харесват на всички участници.

Партньори

Домакини