Валентин Бонев: На корта забравям всички проблеми

Интерактив тенис представя осемте финалисти в Bottega ITL Finals 2020. Последният турнир на лигата за годината ще се проведе от 5 до 12 декември в MG Tennis Club с участието на първите осем в годишната ранглиста! 

Валентин Бонев е N2 в годишната ранглиста на Интерактив тенис, като в момента има 1940 точки. Той е на 33 години, работи като програмист, роден във Варна, но живее от 15 години в София, има приятелка, несемеен.

-       - Вальо, откога играеш тенис и откога си в ИТЛ?

-      -  На корта съм от първи-втори клас. Баща ми играеше тенис и той ме запали. Записа ме на уроци в Черно море Елит. След това ту спирах, ту пак почвах да играя. В училище родителите ме спряха от спорта, но откакто съм в София играя доста често. В университета бях в отбора по тенис, след това започнах да участвам в аматьорски турнири и исках да се развивам. В ИТЛ съм от 2015 година. В лигата се запознах с много готини хора, с тях сме добри приятели. Надявам се да има още много подобни лиги и да допринасят за развитието на спорта в страната ни.

-        -  Какво ти харесва в тениса?

-        -  Най-много ми допада средата, хората, които се занимават с този спорт. Той е за интелигентни мъже и жени, учи на феърплей и много рядко има кофти човек на турнирите. Всички са усмихнати и приятни, удоволствие е да комуникираш с тях. В тениса намерих доста приятели с общи интереси. От друга страна тенисът е част от ежедневието ми и е най-добрият начин да се разтоварвам. На корта забравям всички проблеми и винаги съм с положителни емоции. Рядко при загуба или много тежък мач се натоварвам. И не на последно място, това е главният начин да поддържам активност, което в ИТ сферата е трудно

-         - Коя е най-голямата ти победа?

-         - Повечето финали, които съм играл. Защотоq за да стигна до мача за титлатаq съм показал постоянство в целия турнир. А за това е важна не само играта и физиката, но и психиката. Ако трябва да посоча определен мач – на кортовете на Библиотекарския институт, на един финал, едно момче ме водеше 5:2 и 40:0 при негов сервис. Мачът беше много интересен, той имаше много мачболи, но стигнах до тайбрек и накрая спечелих. Такива трудни срещи се помнят.

-         - Кой е най-трудният ти противник?

-         - Не се сещам за конкретно име. Всеки участник, в зависимост от моята и от неговата игра, може да е лесен и труден. В първите ми мачове в Интерактив тенис съм падал от играчи с доста по-нисък рейтинг, защото играта ми беше непостоянна. Сега много хора са на едно ниво и почти всички мачове са интересни.

-         - Кое е най-силното ти оръжие на корта?

-         - Всички мислят, че е форхендът, защото е агресивен. Но според мен е по-агресивният тенис като цяло, съчетан с разнообразие. Когато ми върви играта се мъча да водя разиграването, да си формирам тактика и така мачовете стават лесни.

-         - Кой удар искаш да подобриш?

-         - Бекхендът е един от ударите, които рядко играя по турнири. Доста години се опитвам да го стабилизирам. В приятелски мачове го играя, но по турнири не мога да се отпусна, а искам да стане част от репертоара ми. Другото е постоянството, особено когато мачът не е в моя полза.

-         - Какво правиш в критични моменти в мачовете?

-         - Изпускал съм доста мачове след критични моменти, когато се фокусирам върху целия резултат и върху това, колко важна е точката за мача. Това ми пречи да се отпусна и играта ми не се получава. Побеждавам когато забравям цялостната картинка, фокусирам се върху тактиката и се опитвам да обърна резултата в моя полза. Опитвам се да съм по-концентриран в текущата точка.

-         - Кой е идолът ти в тениса и защо?

-         - От малък гледам тенис и съм се радвал на Пийт Сампрас, Андре Агаси и на предишното поколение топ играчи. Но Роджър Федерер си остава за мен и за спорта номер едно - като цяло: поведение на и извън корта, постоянство, успехи. Възхищавам му се за цялостната кариера.

-         - Тенисът помага ли на личния живот или пречи?

-         - В моя случай помага, защото уча приятелката ми да играе. Това става допълнително хоби и за двамата. Доста от турнирите изискват много време, но при мен тенисът повече помага.

-         - Коя е голямата ти цел в тениса?

-         - Нямам крайна точка или голяма цел. По-скоро ми харесва, когато с някой играем хубав агресивен тенис с правилни удари. Целта ми е да си подобря играта и да играя на високо ниво. Не гоня успехи. Доставя ми удоволствия да играя с по-добри противници и да ги побеждавам. Тази година си бях поставил цел да се класирам на финалния Мастърс на Интерактив тенис. Засега съм втори в ранглистата, с което преизпълних плана си. Догодина може би ще си поставя цел да съм първи.

-         - Докога ще си на корта?

-         - Нямам планове, но докогато имам сили. Надявам се да нямам контузии и да съм здрав физически. Не мисля да спирам да играя.

-         - Какво очакваш от финалите на ITL?

-         - Да са много оспорвани. Първите шест участници са ясни. Има борба за последните две места и те са между силни играчи. Очаквам сериозна битка, непредвидими финали и интригуващи мачове. За тази година това ще е най-силният турнир, всички са в много добра форма. Има много амбицирани играчи и ще бъде страхотно.

Партньори

Домакини