Марк Хаджижеков триумфира на есения Мастърс

Марк Хаджижеков триумфира на Sofia Masters след епичен двубой срещу Светослав Стоичков.  Младият състезател спечели срещата с 2:1 сета след 6:4, 4:6, 10:4 С тази победа той си извоюва първата Мастърс титла от ITL, която е най-ценният трофей в неговата колекция до момента.

Победата обаче не дойде никак лесно. Срещата започна добре за него, като през първия сет успя да контролира случващото се на корта и записа два бързи пробива. Към края на сета Сточиков започна да се опитва да атакува по-често, но това не бе достатъчно да промени събитията в него и закономерно Марк поведе в срещата.

Вторият сет започна по идентичен начин, като Марк методично продължи да налага своето темпо и поведе  4:0. В този момент всички зрители дошли да на централния корт в Борисовата градина си мислеха, че нещата отиват към лесна победа, още повече, че за Стоичков това бе трета поредна тежка вечер на корта. 

В петия гейм на сета обаче, настъпи момент, в който перничанинът осъзна, че титлата му се изплъзва без бой и започна да опитва да разбива ритъма на Марк, като същевременно покачи темпото си на игра и замени бекхенд слайса с все по-чести форхенди по правата и къси диагонали. Определено това повлия на Марк, който въпреки, че не правеше кой знае какви грешки до този момент, уинарите започнаха да се трупат в полза на Стоичков. 

Случващото се на терена предизвика и оживление сред трибуните, от където дойде допълнителна доза адреналин за Светльо. Неминуемо всички тези фактори повлияха на Марк и увереността му спадна, а с това дойдоха и задължителните грешки. Стоичков започна все по-често да атакува и да диктува играта, като успя да обърне развоя във втория сет след 6 поредни гейма, което определено бе причината да взриви публиката. Освен заради обрата във втората част, зрителите често бяха на крака да аплодират невероятните отигравания от страна и на двамата. 

Това допълнително нажежаваше обстановката в двата лагера и главния съдия на срещата Елена Андонова трябваше често да се намесва и да укротява по-емоционалните фенове.

След почивката в решителния шампионски тайбрек Марк успя да стабилизира играта си и това възвърна увереността му. За това допринесоха и нелепите грешки, които допусна Стоичков още в самото начало на решителната част. Умората отново взе превес и пълният обрат в срещата бе все по-далеч. Въпреки това феновете на Стоичков го окуражаваха до последно, като вярваха в неговия успех, което за тях бе напълно възможно след показаното във втория сет. Но в шампионаския тайбрек нямаше време за обрати, а и Марк бе перфектен спад и напълно заслужено спечели своята първа Мастърс титла, след 10:4 в решителния тайбрек.

„Благодаря на всички, независимо кого от двамата подкрепяха. Невероятно беше усещането да играеш пред толкова зрители. Започвам с благодарности към хората от моя екип – моите родители и приятели, които бяха с мен тази вечер и ме подкрепяха от трибуните. Това беше едно от най-ценните постижения в моята кариера. Ключово беше да вярвам в собствените си сили. Това е сбъдването на една мечта”, сподели Хаджижеков.

По време на церемонията по награждаване мениджъра на Интерактив тенис не скри задоволството си от показаното на корта и сподели, че това е един от най-вълнуващите финали в историята на ITL.

„Искам да изкажа своето възхищение от представянето на финалистите. Тази вечер беше наистина феноменална и за двамата, а атмосферата и емоциите по време на финала няма как да се опишат. Едва ли има зрител на трибуните, който да е останал недоволен от този спектакъл, който двамата ни изнесоха.Вашата подкрепа допринесе драмата да е пълна и до последната точка. Разбира се, поздравявам Марк за първата Мастърс титла, защото знам колко е важен този трофей за него, а и за всеки любител на играта. Този Мастърс определено беше един от най-силните и балансирани, което допълнително вдига цената на тази титла.  Благодаря на любезните домакини от Националния тенис център, без помощта на които този турнир нямаше как да се осъществи. Благодаря на всички наши партньори помогнали в провеждането на този тенис празник и разбира се на всички участници в този Мастърс.“  - сподели Цанков.

Освен 1000т за официалното класиране победителят спечели ваучери и предметни награди на стойност над 1000лв, а неговия подгласник взе 600т и награди за 500лв. Наградите в турнира бяха осигурени от: "Нина Трейд-18" ЕООД, Борн - Препарати от Германия, Office Therapy, Мели Гел - Био мед, лаборатория Кандиларов, Про Фирмс и др.

Със спечелените точки Марк се изкачва на пета позиция 1540т, точно след Стоичков - 1600т, като на върха в ранглистата се завръща Саркис Харалампиев с 1820т, следван от Мартин Дамянов 1775 и Иво Боджаков 1650т. Шести в ранглистата остава полякът Матеуш Ейсмот 1540т. Това са и първите сигурни участници на ITL Finals 2022.  Теоретични шансове за класиране за някое от последните две места даващи право на участие имат всички играчите до 13-то място в класирането, като до финалния Мастърс остават два турнира от сериите ITL Challenger 125 и един ITL Night Tour, който започва от 23 октомври, а негов домакин ще бъде ТК”Бароко”.

Партньори

Домакини