Какво трябва да знаем за ITL Tour Finals 2022?


ITL Tour Finals 2022 се очаква с огромен интерес от тенис общността. Това е най-голямото състезание, с което се закрива сезона на любителите в Интерактив Тенис. След него ще стане ясен и N1 за 2022. В момента водач в класирането е Матеуш Ейсмонт с 2040 точки, като за сравнение през 2021 преди началото на финалите водача е имал в актива си 3860т, което говори колко равностоен e шампионата тази година. Водачът сега може да бъде изместен след края на финалите, като на практика това могат да сторят Ивайло Боджаков, Марк Хаджижеков, Саркис Харалампиев, Мартин Дамянов и Светослав Стоичков.


Историята на тенис турнира

Финалите на ITL стартират през 2015 г., като основната цел е любителите да могат да се докоснат до своите идоли от ATP. Негови домакини през годините са: ТК “Про Спорт“ - 2015 и 2016, Национален тенис център – 2017, а през последните 4 години, от 2018та до днес,  домакин на проявата е най-модерният комплекс в България – MG Tennis Club. Първото издание на шампионата през 2015 е спечелено от Никола Милев. През 2016 и 2017 своя дубъл прави Едиз Батран, а шампион за 2018-та е Радослав Владимиров. Следват две поредни титли през 2019 и 2020 за Любен Попов, а през 2021-ва своя дебют отбеляза единствения чужденец успявал да се класира на финали, а именно поляка Матеуш Ейсмонт .


Домакинът

През годините арена на събитието са били Про Спорт (2015, 2016), Национален Тенис Център (2017), а за пета поредна година домакин на събитието ще е един от най-престижните тенис центрове на балканите MG Tennis Zaimov. Комплекса се намира в сърцето на София, сред пищната зеленина на парк „Заимов“, и разполага с 3 закрити корта с настилка Green set comfort на които ще се проведе надпреварата и 2 открити шамотни корта, които са достъпни през летния сезон.


Форматът

По традиция за участие в заключителния Мастърс се класират играчите с най-много спечелени точки от всички турнири за които не е имало ограничение, а това е гаранция, че най-достойните ще влезнат в списъка с участници. ITL Tour Finals са интересни за участниците, защото форматът не е на директна елиминация. Вместо това осемте участници са разделени на две групи от по четирима като във всяка от тях тенисистите играят всеки срещу всеки. Това означава, че участниците имат минимум по три мача. Първите двама от всяка група се класират за полуфиналите, където играят първият от едната група среща втория от другата. Победителите от полуфиналите се изправят един срещу друг в големия финал, който е и последният мач за сезона.


Участниците

Интересно е, че за разлика от ATP Finals, осемте участника се поставят първо по своя ITN рейтинг, след което и по спечелените точки през календарната годината. Това е гаранция за максимум интересни двубой до последната среща на събитието. През 2022 групите водят играчите с най-висок рейтинг и точки - Матеуш Ейсмонт и финалиста от 2019та – Марк хаджижеков. Саркис Харалампиев и Светослав Стоичкова са под №3 и №4 в схемата, а Ивайло Боджаков, Мартин Дамянов, Константин Янов и ветерана Едиз Батран, който ако успее да победи ще запише историческа трета титла от финалите. 


Групите

Групите през този година ще носят имената на идолите на техните водачи. Първата група носи името на бившия номер 1 в световния тенис - “SAMPRAS”, като е идола на поляка Матеуш Ейсмонт. Втора група ще носи името на действащия шампион нт ATP Tour Finals – „Джокович“, като той е любимецът на Марк Хаджижеков. Останалите играчи в групите ще станат ясни на 2ри декември, когато на официална церемоня ще бъдат изтеглени и техните имена. В урна “B” са имената на Саркис и Стоичков, урна „C“ са поставени Боджаков и Дамянов, а в „D” са поставени Янов и Батран. Така освен водачите, ние знаем и кои играчи ще се разминат в квалификационните групи.
   

Шанс за много точки и награди

Освен за големия престиж да участват в турнира на най-добрите 8, тенисистите се борят и за много точки и солидни награди. Всяка победа в груповата фаза носи 200 точки, успех на полуфинал дава още 400 точки, а триумф в битката за трофея дава допълнителни – 500 точки. Това значи, че шампион без загуба може да си тръгне с цели 1500 точки, което е с 500 повече от това, което получават шампионите в двата Мастърса през годината. Така всеки от „Великолепната осморка” на практика има шанса да се изкачи напред в класирането, а четирима ще имат възможността да се борят приза за №1 на ITL за 2022.

Наградният фонд на тенис турнира също е доста примамлив. Само за участието си осемте получават премиум спортни екипи на ITL Tour, а победителя ще получи ваучер за безплатна тенис почивка за двама осигурена от Weekend Tour. Препарати от Германия БОРН ще осигурят подаръци за всички участници, както и подаръчни пакети на обща стойност от 250лв за първо и второ място. И тази година от MelliGel ще се погрижат за добрата форма на състезателите и ще ги подкрепят с био енергийни гелчета, като победителя ще има възможността да подпише едногодишен рекламен договор.
 

Програма и телевизионно излъчване

Най-интересните срещи в турнира ще се излъчват на живо в Youtube канала на Interactive Tennis с коментар на живо, a медийните партньори на събитието – “Break Point“ и Спортал медия, ще се погрижат за неговото отразяване. Въпреки преките излъчвания организаторите и домакините канят всички, които обичат тениса, да дойдат и да подкрепят играчите на място в MG Tennis Zaimov, като входа за всички е свободен! 

Първите срещи от турнира започват в събота, 10 декември, от 20:00 ч. Феновете на тениса могат да гледат на живо в канала на ITL в YouTube. Полуфиналите ще се играят на 16ти от 20 часа, а финалът на 18ти от 19:00 часа.

 

Партньори

Домакини