Ейсмонт се отказа от финалите, Петьо Борисов го заменя

Водачът в ранглистата на Интерактив Тенис при мъжете и победител от 2021 – Матеуш Ейсмонт, няма да участва на финалите в София. Полякът ще лети за родината си на 16ти декември, което го принуждава да се откаже  от надпреварата между най-добрите 8 през годината. 

Настоящият сезон на Матеуш Ейсмот протече по повече от впечатляващ начин, като по пътя си към финалите той завоюва три титли и допусна една единствена загуба в официална среща. Това остава единственото му поражение, откакто се включи в турнирите на Interactive tennis. Всяка една победа му осигури заслужено място на тазгодишния Финален Мастърс, турнирът между 8-те най-добри играчи през сезона, ала за съжаление, шампионът от 2021 няма да може да защити титлата си. Напомняме ви, че той трябваше да се откаже на фаза полуфинал в есенния Мастърс отново поради лични ангажименти.

„За съжаление тази година няма да успея да играя на финалите на ITL. За мен това събитие е изключително специално, като още помня финалите през 2021. Преживяването беше невероятно и много се надявах да имам възможността да защитя титлата, която спечелих преди година. Но се налага след седмица да летя за Полша за празниците и ще мога да се включа в турнирите през 2023та. Пожелавам успех на всички момчета и се надявам през следващата година отново да имам възможността да играя с тях.“ – написа Матеуш на профила си .

Въпросното стечение на обстоятелствата отваря свободно място на ITL Финалите, което ще бъде заето от намиращия се на 9-та позиция в годишната ранглиста спортен журналист Петьо Борисов, за когото това ще бъде дебютно участие в заключителния турнир. Интересен факт за него е, че той успява да се класира за първите финали на лигата през далечната 2015та година, когато, отстъпи мястото си на 9-ят тогава - Камен Новиков. Така съдбата сега му се усмихва и му връща жеста, като му дава шанса седем години по-късно да играе в най-престижната надпревара за любители в страната.

В хода на сезона той завоюва трофея на 6-ят вечерен турнир на БНТЦ и достигна до финал на 8-ят вечерен турнир. В двата Мастърса през годината достигна съответно 1/16 през пролетта и 1/8 финал през есента. В последния турнир загуби драматично именно от водача в класирането към момента Ейсмонт. На практика с петте си участия през годината той успя да се класира на 9-о място, което е напълно достатъчно за участие във финалите. Така 10-ят в класирането Боян Петков става първа резерва в тазгодишното издание на ITL Finals, чиито дати на провеждане са в периода между 10 и 18 декември.

Ето какво сподели и Борисов, след като разбра, че има шанс да участва във финала: 

„Изключително съм щастлив, че мога да съм част от тази страхотна компания от готини пичове, играещи все по-добър тенис. Високото ниво в ИТЛ ме провокира да опитам да се върна към турнирите. Няколко победи по-късно вече исках да съм част от Финалите, и макар, че е по този начин, за мен е голяма привилегия да имам шанса да го направя. Матеуш ще липсва, и това е ясно на всички, но от друга страна той беше големият фаворит за титлата и сега всеки се облизва с още по-голям апетит за трофея. Важното е, че ще стане огромен тенис празник и съм убеден, че нивото в повечето мачове далеч ще надхвърли определението “аматьорско”. Признавам си, че бях забравил, че през 2015 пропуснах финалите, но определено нивото сега е много по-високо и определено нямам търпение купона да започне!“

Срещите започват на 10 декември, а шампионът ще стане ясен до 18 декември, като най-интересните срещи ще бъдат излъчвани на живо в канала на лигата в YouTube, а коментатори ще бъдат част от играчите.

Партньори

Домакини