Ясни са групите за финалния Мастърс на ИТЛ

Жеебият за разпределението на играчите по групи за Финалите на ITL, които ще се проведат в София между 10 и 18 декември, е изтеглен! По право за участие в заключителния Мастърс се класират 8-е играча с най-много спечелени точки в турнирите. Гаранция, че най-достойните получават възможността да се почувстват привилегировани като 8-е най-добри през годината в АТП. Причината е, че форматът на ITL Finals е досущ като този на финалите в Торино. Участниците са разделени в две групи по четирима. Тенисистите играят всеки срещу всеки, а първите двама от всяка група се класират за полуфиналите. 

Осемте финалиста тази година станаха ясни още в края на ноември, а с това и водачите на двете групи носещи имената на техните идоли в тениса. Група Сампрас“ бе кръстена от Матеуш Ейсмонт, а група Джокович“ от Марк Хаджижеков. Непосредствено  преди жребия миналогодишният шампион, Матеуш Ейсмонт, съобщи, че няма да успее да вземе участие в турнира тази година. Това наложи разместване на участниците и водач на групата стана Саркис Харалампиев. Така първата резерва и 9-и в класирането за сезона, Петьо Борисов, получи право да дебютира в надпреварата.


ГРУПА “Sampras” - Водач Саркис Харалампиев, втори е Светослав Стоичков, трети в групата е Мартин Дамянов. Четвърти е Едиз Батран, който ще се бори да подобри рекорд за най-много спечелени титли в този турнир. 

ГРУПА “Djokovic” - Водач на групата е Марк Хаджижеков, втори е Ивайло Боджаков, трети Констанин Янов и Петьо Борисов. 


Всяка победа в груповата фаза носи 200 точки, успех на полуфинал дава още 400 точки, а триумф в битката за трофея – 500 точки. Така  шампиона може да си тръгне с цели 1500 точки за крайното класиране през годината, което на практика означава, че всеки един от 8-е може да стане №1 за сезона. Разбира се с най-големи шансове за това са Ивайло Боджаков и №1 за 2021 Марк Хаджижеков, които влизат в директен сблъсък още в групите.
През тази година голямата награда е тенис почивка за двама с Weekend Tour, като общия награден фонд е в размер на 5000лв, които ще бъдат разпределени под формата на награди от партньорите в турнира. 

За пета поредна година финалите ще се проведат в MG Tennis Club в парка „Заимов“, който предоставя едни от най-добрите условия в страната. Настилката е Green Set Comfort, а полуфиналите и финалът ще се играят със съдия на стол.

Първите срещи от турнира започват в събота, 10 декември, от 20:00 ч. Феновете на тениса могат да гледат на живо в канала на ITL в YouTube. Полуфиналите ще се играят на 16ти от 20 часа, а финалът на 18ти от 19:00 часа.

Партньори

Домакини