Любен Попов триумфира в Sofia Masters 1000

Любен Попов спечели най-големия аматьорски тенис турнир за годината Sofia Masters 1000. В невероятно оспорван финал, който се игра на централния корт на Българския национален тенис център той победи Радослав Владимиров със 7:6, 3:6, 6:4. В надпреварата се включиха повече от 120 състезатели. В основната схема бяха поставени 16-те най-добри играчи на Интерактив тенис, а останалите 16 места бяха разпределени след квалификации. Финалът беше гледан на живо от трибуните в БНТЦ от десетки зрители и се игра със съдия на стол. Двамата съперници застанаха един срещу друг за пръв път и предложиха на феновете супер зрелище.

По пътя към финала Любен Попов победи Спас Маринков (6:0, 6:2), Дарислав Николов (6:3, 7:5), Едиз Батран (5:7, 7:5, 6:3) и Майкъл Лятов (6:3, 6:0). Попов играе в сериите Мастърс 1000 на Интерактив тенис за пръв път, докато съперникът му записа пети пореден финал в този формат на лигата. От началото на настоящия турнир Радо елиминира Даниел Драгомиров (6:0, 6:1), Ивайло Боджаков (7:5, 6:4), Светослав Козалиев (6:2, 6:2) и Марк Хаджижеков (6:4, 7:6).

Мачът за титлата на Sofia Masters 1000 започна без разузнаване, с агресивна и технична игра. При 1:1 Любен записа първия пробив и поведе с 2:1. Радо веднага навакса изоставането, но последва нов пробив за Любен. При 5:4 и подаване за Любен Радослав успя пробие и стигна до тайбрек. Решаващата част отиде в полза на Любен – 7:4.

Във втория сет играта започна на високи обороти с остри топки и отигравания по линиите. При 3:3 Радо проби и поведе с 4:3, след което удържа подаването си и с втори пробив взе частта с 6:3.

В третия сет Любен записа пробив още в първия гейм. Последва размяна на пробиви, а при 4:4 Любен демонстрира железни нерви и точна игра, като отново проби съперника си и поведе с 5:4. С две супер атаки в края на следващия гейм той затвори частта и мача – 6:4.

„Благодаря на публиката за невероятната атмосфера и за подкрепата, - каза шампионът. - Срещата беше много тежка и поздравявам съперника си за добрата игра. Играх на ръба на възможностите си. Двубоят беше изтощителен, но се радвам, че участвам в такива мачове. Вярвам, че дори в аматьорския тенис можем да се развиваме и това става точно с подобни двубои. Поздравявам организаторите и домакините за перфектните условия, които създадоха за всички участници.“

Освен с купи шампионът и финалистът в Sofia Masters 1000 си тръгнаха с ваучери за спортна екипировка, перилни препарати Борн от Германия, хранителни добавки от Danhson, вино специална селекция от винарска изба „Тиквеш“ и спортни екипи от Интерактив тенис. Специален плакет за компетентно съдийство и безупречни отсъждания на корта получи главният съдия на надпреварата Елена Андонова. Феновете, дошли в Борисовата градина да подкрепят двамата финалисти, участваха в томбола и си тръгнаха с подаръци от Интерактив тенис.

Партньори

Домакини