Какво трябва да знаем за финалния Мастърс

ITL Finals 2021 се очаква с огромен интерес от тенис общността. Това е най-голямото състезание, с което се закрива годината. След него ще стане ясен и N1 за 2021. В момента водач в класирането е Марк Хаджиджеков с 3860 точки. Той може да бъде изместен след края на финалите, като това могат да сторят Влади Искренов, Атанас Кръстилов и фаворитът за тази година Матеуш Ейсмонт.

Какво трябва да знаем за финалния Мастърс?

Историята на тенис турнира
Финалите на ITL стартират през 2015 г., като основната цел е любителите да могат да се докоснат до своите идоли от ATP. Негови домакини през годините са: ТК “Про Спорт“ - 2015 и 2016, Национален тенис център – 2017, а през последните 4 години, от 2018та до днес,  домакин на проявата е най-модерният комплекс в България – MG Tennis Club.

Първото издание на шампионата през 2015 е спечелено от Никола Милев. През 2016 и 2017 своя дубъл прави Едиз Батран, а шампион за 2018та е Радослав Владимиров. Следват две поредни титли за Любен Попов, който ще опита през настояюата година ще се опита да запише името си със златни букви, като първият участник с три поредни титли.

Форматът
За участие в заключителния Мастърс се класират играчите с най-много спечелени точки в турнирите от категории ITL500 и MASTERS1000, като това е гаранция, че най-достойните ще влезнат в списъка с участници, като всяка година нивото на участниците непрекъснато се покачва. ITL Finals са интересни за участниците, защото форматът не е на директна елиминация. Вместо това осемте участници са разделени на две групи от по четирима като във всяка от тях тенисистите играят всеки срещу всеки. Това означава, че участниците имат минимум по три мача. Първите двама от всяка група се класират за полуфиналите, където играят първият от едната група среща втория от другата. Победителите пък се изправят един срещу друг в големия финал, който ще е и последният ITL мач за сезон 2021.

Участниците
През 2021 групите водят играчите с найвисок рейтинг - Матеуш Ейсмонт и двукратния шампион Любен Попов. Владислав Искренов и Атанас Кръстилов са под №3 и №4 в схемата, а Никола Милев, Иво Боджаков, Цветан Иванов и Валентин Бонев Допълват осмицата. 
Интересно е, че за разлика от ATP Finals, осемте участника се поставят първо по своя ITN рейтинг, след което и по спечелените точки през календарната годината.

Групите
Групите през този сезон са:
Green - С водач Матеуш Ейсмонт, втори е N1 за 2020та - Владислав Искренов, трети в групата е първия шампион от финали Никола Милев. Четвърти в групата остана Цветан Иванов - играчит с най-много участие във финали, като това е негово рекордно пето участие. 

Blue - Като втори поставен в схемата е Любен попов, водач на група 2. Втори в групата е Неговия добър приятел Атанас Кръстилов, трети Ивайло Боджаков, за който това ще е второ участие, след като през 2019та достигна до полуфинал. Последен в групата е Валентин Бонев.  

Шанс за много точки и награди
Освен за големия престиж да участват в турнира на най-добрите 8, тенисистите се борят и за много точки и солидни награди.

Всяка победа в груповата фаза носи 200 точки, успех на полуфинал дава още 400 точки, а триумф в битката за трофея – 500 точки. Това значи, че шампион без загуба може да си тръгне с цели 1500 точки, което е с 500 повече от това, което получават шампионите в двата Мастърса през годината.

Така всеки от „Великолепната осморка” има идеален шанс да дръпне още повече пред тенисистите зад него в подреждането, а и да се придвижи още по-напред.

Наградният фонд на тенис турнира също е доста примамлив. Само за участието си осемте получават спортни екипи от Интерактив тенис. Основният спонсор на състезанието е винарска изба Тиквеш, която предоставя на победителя почивка за двама в избата си в Северна Македония, а всички останали ще получат бутилка селектирано вино от избата. Препарати от Германия БОРН ще осигурят подаръци за всички участници, както и 150 лв за първо и 100 лв за второ място. Unseenstore.bg, представител на Италианската марка за спортни облекла Hydrogen, ще подари екипи за класиралите се на 1 и 2 място. От MelliGel ще се погрижат за добрата форма на състезателите и ще ги подкрепят с енергийни гелчета.

Програма и телевизионно излъчване
Най-интересните срещи в турнира се излъчват на живо в Youtube канала на Interactive Tennis с коментар на живо, a медийните партньори на събитието са – Гонг, Спортал и ДСпорт.

Въпреки преките излъчвания организаторите и домакините канят всички, които обичат тениса, да дойдат и да подкрепят играчите на място в MG Tennis Club, като входа за всички е свободен - задължителен зелен сертификат! 

Първите срещи от турнира започват в неделя от 20:00 ч. Феновете на тениса могат да гледат наживо в канала на ИТЛ в YouTube първия мач - Никола Милев срещу Матеуш Ейсмонт. Полуфиналите са на 10ти и 11ти от 20 часа, а финалът на 12ти от 19:00 часа.

ПРОГРАМА

Партньори

Домакини