Какво трябва да знаем за финалите на ITL?

На 10 декември, стартира последната битка във вълнуващия мъжки тенис сезон на ИТЛ, който за вече е към своя край. След като през годините домакин на престижния турнир бяха Про Спорт и Национален тенис център, тази година финалите приема MG Tennis Club в парка Заимов. ITL Finals 2018 е заключителният турнир за годината, в който участват осемте най-добри тенисисти през сезона.

Какво трябва да знаем за финалния Мастърс?

Историята на тенис турнира
Финалите на ITL стартират през 2015 г., като основната цел е любителите да могат да се докоснат до своите идоли от ATP. Негови домакини през годините са: ТК “Про Спорт“ - 2015 и 2016, Национален тенис център – 2017, а през настоящата година домакин на проявата е най-модерният комплекс в България – MG Tennis Club.

Първото издание на шампионата през 2015 е спечелено от Никола Милев. През 2016 и 2017 своя дубъл прави Едиз Батран, който през настоящия сезон не успя да се класира за надпреварата. 

Форматът
За участие в заключителния Мастърс се класират играчите с най-много спечелени точки в турнирите от категории ITL500 и ITL1000, като това е гаранция, че най-достойните ще влезнат в списъка с участници, като всяка година нивото на участниците непрекъснато се покачва. ITL Finals са интересни за участниците, защото форматът не е на директна елиминация. Вместо това осемте участници са разделени на две групи от по четирима като във всяка от тях тенисистите играят всеки срещу всеки. Това означава, че участниците имат минимум по три мача. Първите двама от всяка група се класират за полуфиналите, където играят първият от едната група среща втория от другата. Победителите пък се изправят един срещу друг в големия финал, който ще е и последният ITL мач за сезон 2018.

Участниците
През 2018 групите водят някои от най-титулуваните любители в страната: Радослав Владимиров и направилият дебют в ИТЛ през 2018-та Цветан Бешевишки. Станислав Иванов и Красимир Маринов са под №3 и №4 в схемата, а Камен Маздрашки, Камен Новиков, Цветан Иванов и Цветомир Ценков допълват осмицата.

Групите
През настоящата година двете групи бяха кръстени на две легенди на тениса – Пийт Сампрас и Андре Агаси. Освен водачът в класирането Владимиров, в първата група попаднаха Станислав Иванов, Камен Новиков и Цветомир Ценков. В „Агаси” лидер е Бешевишки, а компания му правят Маринов, Маздрашки и Цветан Иванов. Интересно е, че за разлика от ATP Finals, осемте участника се поставят първо по своя ITN рейтинг, след което и по спечелените точки през календарната годината.

Шанс за много точки и пари
Освен за големия престиж да участват в турнира на най-добрите 8, тенисистите се борят и за много точки и солидна сума от наградния фонд.

Всяка победа в груповата фаза носи 200 точки, успех на полуфинал дава още 400 точки, а триумф в битката за трофея – 500 точки. Това значи, че шампион без загуба може да си тръгне с цели 1500 точки, което е с 500 повече от това, което получават шампионите в двата Мастърса през годината.

Така всеки от „Великолепната осморка” има идеален шанс да дръпне още повече пред тенисистите зад него в подреждането, а и да се придвижи още по-напред.

Наградният фонд на тенис турнира също е доста примамлив. Само за участието си осемте получават аксесоари от спонсорите. На финала победителят си тръгва с 500 лева, а победеният с 300 лв.

Програма и телевизионно излъчване
Най-интересните срещи в турнира се излъчват на живо от медийните партньори на Интерактив тенис – Гонг и Спортал. Финалът е планиран за четвъртък от 19 часа.

Въпреки преките излъчвания организаторите и домакините канят всички, които обичат тениса, да дойдат и да подкрепят играчите на място в MG Tennis Club, като входа за всички е свободен. Полуфиналите са на 17ти и 18ти от 20 часа, а финалът на 20ти от 19:00 часа. Един от феновете на трибуните ще си тръгне с тениска на „ITL“.

Партньори

Домакини